Architektura - PORTFOLIO - Piotr Zabłocki
Portfolio architektoniczne Piotra Zabłockiego
Projekty z zakresu architektury / architecture projects made by Piotr Zabłocki Projekty urbanistyczne / urban projects made by Piotr Zabłocki Projekty konkursowe - design, wnętrza itp. / other projects like design, interiors, competitions Wizualizacje i grafika 3d / vizualization ob architecture and other 3D graphics Grafika 2d / posters, banners and other 2D graphics Zdjęcia i panoramy / just photo Piotr Zabłocki - CV / something about me, CV and other Dane kontaktowe / contact to me
piotrzablo@gmail.com, architektura, urbanistyka, design i grafika
 PORTFOLIO - Piotr Zabłocki

+ Koncepcja osiedla domków jednorodzinnych Mikołów
+ BLOX - koncepcja systemu mobilnych struktur mieszkalnych
+ Studio designu z mieszkaniami dla singli
+ Drukarnia regionalna z wydawnictwem
+ Przebudowa MOSIR-u w Piekarach Śląskich
+ Oddział Banku w Gliwicach
+ Polsko - Ukraiński dom spotkań młodzieży akademickiej
+ Zespół budynków mieszkalnych wielorodzinnych w Rudzie Ślaskiej
+ Przydrożny pensjonat w Rudzie Śląskiej
+ Laboratorium badawcze na wodach Oceani
+ Dom atrialny w zabudowie dywanowej


Temat: Koncepcja osiedla domków jednorodzinnych - Mikołów

lokalizacja: Mikołów, ul. Podleska
programy: AutoCAD + 3ds Max + vray
typ: projekt koncepcyjny - współpraca z pracownią ARCHOMA
data: 03.2014 - 04.2014
opis: Projekt niewielkiego osiedla domów jednorodzinnych w zabudowie szeregowej. Jest to projekt koncepcyjny ofertowy wykonany we współpracy z biurem architektonicznym Archoma z Katowic.

 

Temat: BLOX - koncepcja systemu mobilnych struktur mieszkalnych

lokalizacja: Katowice, ul. Piastów
programy: AutoCAD + Corel draw + photoshop + 3ds Max + vray
typ: Praca dyplomowa magisterska - NOMINACJA - XIV edycja konkursu im. Prof. Z. Majerskiego na Najlepszy Dyplom na Wydziale Architektury Politechniki Śląskiej w Gliwicach
data obrony:10.12.2011
opis:Obiekt będący przedmiotem projektu dyplomowego to nowoczesny wieżowiec mieszkalny należący do globalnego systemu, gdzie jednostki mieszkalne nazwane bloxami mogą być transportowane między różnymi lokalizacjami. Zaprojektowany budynek mieści się w Katowicach – w centrum konurbacji Górnośląskiej. Jego prosta forma, a zarazem zawansowana technologia są odzwierciedleniem postępu technologicznego i zmian społecznych, jakie moim zdaniem nas czekają. Jest to projekt teoretyczny, który może kształtować pogląd na przyszłość nowoczesnego miasta i rozwój społeczny kultury europejskiej.

 

Temat: Studio designu z mieszkaniami dla singli

lokalizacja: Katowice, ul. Mariacka
programy: AutoCAD + Corel draw + photoshop + 3ds Max + vray
typ: Projektowanie budynków mieszkalnych w zabudowie śrdómiejskiej(sem. IX)
data: 10.2010 - 02.2011
opis:Projekt ten ma stanowic odpowiedz na to co aktualnie dzieje sie z ul. Mariacka. Mam tu na mysli starania aby deptak ten zył 24 godziny na dobę 7 dni w tygodniu, glównie za sprawa, klubów, pubów itp. Jako ze jest to scisle centrum miasta jest to dobra lokalizacja dla funkcji uslugowo biurowej. Jest to studio nowoczesnego designu, ktore z pewnoscia swietnie sie sprawdzi przy tak ruchliwym deptaku. Na 3 ostatnich kondygnacjach zostaly zlokalizowane mieszkania dla zdeklarowanych singli – czyli ludzi nastawionych na sukcesy zawodowe, lubiacych dobra zabawe i ceniacych sobie komfort codzinnego zycia. Nowi lokatorzy z pewnoscia beda czescia zycia ul. Mariackiej, gdzie znajda wszystko co tak wysoko sobie cenia. Budynek ten jest tak zaprojektowany aby ogladany z kazdej strony byl atrakcyjny, aby nie mozna bylo powiedziec ze któras z elewacji jest elewacja tylnia. Cecha ta odróznia go od budynków sasiednich, które to własnie z reguly posiadaja jedna elewacje „frontowa”. Zabieg ten mial na celu przede wszystkim lepsza prezentacje miasta widzianego z okna pociagu. Aby przejezdzajac przez miasto podrózni nie widzieli tylko smieci, zniczonych elewacji i innych malo atrakcyjnych rzeczy. Wiadomo ze jeden budynek nie zmieni wygladu miasta od strony torów, ale moze zapoczatkowac nowy trend i posluzyc jako wzor do nasladowania.


Temat: Drukarnia regionalna z wydawnictwem

lokalizacja: Dąbrowa Górnicza, ul. Kościuszki
programy: AutoCAD + ArchiCAD + photoshop + 3ds Max + vray
typ: Projektowanie obiektów miejsc pracy (sem. VIII)
data: 03.2010 - 07.2010
opis:Działka przeznaczona pod inwestycje znajduje się przy ulicy Kościuszki, która prowadzi do głównego dworca PKP. W okolicy działki droga ta pełni role najważniejszą obsługując dodatkowo centrum handlowe Pogoria. Jako ze w najbliższej okolicy powstaje Drogowa Trasa Średnicowa i z pewnością zaniedbany obecnie dworzec kolejowy kiedyś znów odżyje, a ulica Kościuszki zyska tym na wartości - lokalizacja budynku przy tej właśnie drodze jest najkorzystniejsza. Budynek został odizolowany od komunikacji kołowej gęstym pasem zieleni (rozbudowa istniejącego). Teren pod inwestycje zajmuje tylko północno-zachodnią cześć działki, nowy układ dróg wydziela dodatkowe 2 tereny pod inne inwestycje. Drukarnie można podzielić na 2 części: budynek drukarni i budynek wydawnictwa. Hala drukarni powstała z wygięcia ponad 100 m linii produkcyjnej – co pozwoliło na wykorzystanie jednego placu gospodarczego i łatwiejszej integracji hali z zielenią otaczającą. A zastosowanie zielonego dachu powoduje lepsza izolacje cieplna i nie ma tak negatywnego wpływu na otaczające wysokie budynki mieszkalne jak zwykły dach. Budynek wydawnictwa powstał z przedłużenia budynku hali i przełamania go poprzeczna nadwieszona i spiętrzona forma. Wydawnictwo ma 5 kondygnacji naziemnych i jedna podziemna gdzie został zlokalizowany parking dla pracowników ( dla klientów parking został zlokalizowany przed budynkiem). Pierwsze dwie kondygnacje naziemne są typowo ogólnodostępne dla klientów wyższe kondygnacje pełnia już bardziej role biurowa. Budynki wspólnie tworzą literę Z z pasem zieleni przecinającym całość w kierunkach północ – południe. Zieleń ta pełni funkcje odskoczni dla pracowników hali – miejsca gdzie mogą chwile odpocząć, lub oderwać wzrok od monotonnej pracy.

   

Temat: Przebudowa MOSIR-u w Piekarach Śląskich

lokalizacja: Piekary Śląskie, ul. Olimpijska
programy: AutoCAD + ArchiCAD + photoshop + 3ds Max + vray
typ: Projektowanie obiektów użyteczności publicznej (sem. VIII)
data: 03.2010 - 06.2010
opis: Projekt ten obejmuje przebudowę/ rozbudowę Miejskiego ośrodka sportu i rekreacji w Piekarach Sląskich. Działka zlokalizowana jest na północnych peryferiach dużego osiedla mieszkaniowego. W chwili obecnej tylko od strony południowej ma połączenie z jakaś zabudową, pozostałe kierunki to przede wszystkim pola, nieużytki i lasy. Na północny zachód od działki powstaje nowe osiedle, które w pewnym momencie będzie sięgać aż do ośrodka, a on sam będzie stanowił bufor miedzy dwoma osiedlami. W moim projekcie jako główna drogę dojazdowa wykorzystuje drogę która jak narazie w części jest asfaltowa, a dalej gruntowa, ale łączy oba osiedla z głównymi drogami. Idee urbanistyczna można podzielić na 3 części. Pierwsza z nich to obiekty sportowe napowietrzne otoczone parkiem/zielenią – zostały uporządkowane i rozbudowane (w stosunku do stanu pierwotnego). Ma to być cześć wnikająca w istniejące osiedle przez co ma być jego częścią i lepiej integrować cały ośrodek z otoczeniem. Drugą częścią jest główne boisku z rozbudowanymi i zadaszonymi trybunami i placem powstałym na dachu garażu podziemnego, który równa się poziomami z istniejącym nasypem wokół boiska. Kolejna częścią jest budynek a właściwie 4 budynki w jednym – można tu wyróżnić budynek basenu, hali, kawiarni i usług towarzyszących. Budynek hali i basenu zostały podłączone do północnej trybuny nawiązując do konstrukcji i formy jej zadaszenia. Restauracja jako punkt najwyższy znalazła się na osi głównej drogi prowadzącej do ośrodka i stanowi pewna dominantę. Całość spina parterowy pas usług towarzyszących z zielonym dachem, służącym jako trakt spacerowy-widokowy, a także do obsługi widowni zarówno basenowej jak i hali sportowej. Układ budynków nawiązuje do stanu zastanego otoczenia jakim są główne boisko i istniejący zbiornik wodny



Temat: Oddział Banku

lokalizacja: Gliwice, ul. Wybrzeże Armi Krajowej
programy: AutoCAD + ArchiCAD + photoshop + 3ds Max + vray
typ: Projektowanie dużej usługi (sem. VII)
data: 10.2009 - 02.2010
opis: Jest to projekt oddzdziału Banku zlokalizowany na działce przy ulicy Wybrzeża AK w Gliwicach. Projekt stanowi dopełnienie istniejącego kwartału zabudowy, gdzie znajduje się centrum, dom handlowy IKAR i budynki mieszkalne oraz inne usługi. Dużą częścią projektu jest wielopoziomowy parking, który ze względu na lokalizację w centrum dużego miasta jest jak najbardziej pożądanym obiektem. Ponadto stanowi on zamknięcie istniejącego kwartału zabudowy. Bank posiada w zasadzie jedną elewację - frontową - reprezentacyjną - skierowaną w kierunku parku. Przed budynkiem banku na przedłużeniu istniejącej drogi tworzy się szeroki trakt pieszy, który służy także jako plac wejściowy. Wejścia do garażu i banku zostały połączone mniejszym placem, co spowodowało, że garaż nie jest bezpośrednio połaczony z Bankiem (nie było by to dobrym rozwiązaniem, głównie ze względów bezpieczeństwa), ale stanowi jego integralną część - dopełnienie całości. Bank został ulokowany na siedmiu kondygnacjach w tym jednej podziemnej i jednej otwartej przeznaczonej na funkcje wystawowe. Pierwsze dwie kondygnacje naziemne stanowią strefę klientów i dużą salę operacji bankowych, podzieloną na obie kondygnacje i połączoną poprzeczną klatką schodową. Część biurowa banku składająca się z trzech najwyżej położonych kondygnacji jest oddzielona od strefy klientów kondygnacją wystawową. Pozwala to, na odcięcie części biurowej w razie napadu, a także wyciszenie i odzielenie biur. Po stronie wschodniej i zachodniej budynku zlokalizowane są klatki schodowe, z jedną wyłącznie do użytku personelu (obsługujących pieniądze), a drugą ogólnodostępną. Układ taki pozwolił na wydzielenie części banku chronionej przed dostępem osób nieupoważnionych. Ponadto w budynku została zastosowa dwuwarstwowa elewacja wewnętrzna i zewnętrzna, co reguluje dostęp światła do budynku, a także daje swobodny dostęp w celach konserwacyjno-naprawczych.

   


Temat: Polsko - Ukraiński dom spotkań młodzieży akademickiej

lokalizacja: Mikuliczyn (Ukraina)
programy: AutoCAD + photoshop + 3ds Max + vray
typ: Konkurs (sem. VII)
wykonanie: Adam Januszek, Marek Struski, Marcin Watras, Piotr Zabłocki
data: 03.2009 - 09.2009
opis: Projekt wykonany w cztero-osobowym zespole, na konkurs pod patronatem prezydentów Polski i Ukrainy. Celem konkursu był polsko - ukraiński dom spotkań młodzieży akademickiej z bardzo rozbudowanym programem. Między innymi w projekcie miał się znaleść basen, spa, pokoje dla 200 studentów, duża sala wykładowa na 300 soób mniejsze sale, sala klubowa i pokoje dla Vip-ów. Forma budynku wyszła z idei uścisku dwóch dłoni (polskiej i ukraińskiej), gdzie znajduje się punkt centralny, w którym jest duża sala wykładowa. Jest to w zasadzie kompleks dwóch budynków: hotelowo - edukacyjnego i wypoczynkowo - sportowego. Bardzo ważnym kryterium konkursowym było nawiązanie do otaczającej zabudowy niewielkiego Mikuliczyna, co uwzględniliśmy jako główną wytyczną projektową. Prezentowany projekt jest w formie książkowej - docelowo miał być prezentowany na kilku planszach, ale niestety z różnych powodów praca ta nie została wysłana na konkurs, a jedynie zasiliła nasze portfolia.


Temat: Zespół budynków mieszkalnych wielorodzinnych

lokalizacja: Ruda Śląska Nowy Bytom
programy: AutoCAD + photoshop + 3ds Max + vray
typ: Projektowanie mieszkaniówki (sem. VI)
data: 02.2009 - 06.2009
opis: Projekt zespołu zabudowy mieszkaniowej zlokalizowanej w Rudzie Śląskiej w dzielnicy Nowy Bytom, na działce, która bezpośrednio graniczy z nowo projektowanym centrum miasta. Działka została podzielona na 5 pasów szerokosći 12m w kierunku północ-południe. Budynki są tak zaprojektowane, żeby każdy miał równy dostęp do zieleni. Zostały także podniesione o jedną kondygnację, uwalniając przyziemie, które zostało zagospodarowane na komunikację pieszą i kołową, z zielenią przebijającą się na wyższe kondygnacje. Mieszkania w budynkach są lokowane z doświetleniem wschodnio-zachodnim. Budynek z zielonymi tarasami prywatnymi. Obiekt został wyniesiony ponad komunikację kołową i pieszą co powoduje, że w pewien sposób odcina się od niej. Mieszkania dwu poziomowe rozlokowane w dwóych pasach (dziennym i nocnym), o zróżnicowanych rozmiarach ( 9 i 12m). Dodatkowe kawalerki uzupełniają strukturę budynku. W środku atrium, komunikacja pionowa i pozioma obsługująca mieszkania. Projekt ten został wyróżniony przez miasto Ruda Śląska, dla którego wykonywane były koncepcje na przedmiocie projektowym na studiach.


Temat: Przydrożny pensjonat

lokalizacja: Ruda Śląska Wirek
programy: AutoCAD + photoshop + 3ds Max + vray
typ: Projektowanie małej usługii (sem. V)
data: 10.2008 - 02.2009
opis: Ideą przewodnią było stworzenie budynku ("odskoczni"), który nawiazywał by do natury człowieka, do miejsca, z którego sie wywodzimy - czyli lasu. Budynek został zaprojektowany tak, by tworzył integralna cześć lasu - swego rodzaju polana w lesie. Stąd też jego nazwa &#-106; Naturalny. Pensjonat został zlokalizowany w Rudzie Śląskiej Bielszowice przy Autostradzie A4 w miejscu, gdzie ma być doprowadzona główna droga do DTS (Gliwce-Katowice). Lokalizacja podkreśla funkcję pensjonatu jako przydrożnego zajazdu. Działka na której miałby stanąć obiekt jest wydzieloną częścią większej działki, gdzie znalazło sie również miejsce dla lasu, kontynuacji zabudowy jednorodzinnej i usługowej. Budynek posiada trzy kondygnacje z apartamentem kierownika na najwyższym piętrze Zastosowano także zielone dachy i maksymalnie przeszklone pokoje w celu jeszce wiekszego zwiazania z lasem. Projekt ten został zuważony - wyróżniony przez zleceniodawcę czyli miasto Ruda Śląska.


Temat: Laboratorium badawcze

lokalizacja: Oceania
programy: AutoCAD + photoshop + 3ds Max + vray
typ: Projektowanie energooszczędne (sem. IV)
data: 02.2008 - 06.2008
opis: Obiekt został lokalizowany w Australijskiej strefie oceanicznej na WIELKIEJ RAFIE KORALOWEJ. Taka lokalizacja, z dala od lądu, izolacja od otoczenia w odpowiednich warunkach sprawia, że praca w centrum jest wydajniejsza. Tak jak w strefie klimatu równikowego zmienia sie pogoda, tak też zmienia się główna funkcja obiektu. W czasie pory suchej, kiedy noce są bezchmurne, a ocean spokojny, główną funkcją jest obserwacja księżyca i badanie jego wpływu na pływy morskie i samą rafe. W czasie pory deszczowe, kiedy niebo jest ciągle zachmurzone, a pogoda nie sprzyja obserwacji nieba, główna funkcja schodzi pod wodę, do obserwatrium rafy. Obiekt został sztywno podzielony na strefy funkcjonalno-przestrzenne. W części nadwodnej znajduje się obserwatorium astronomicze, a w części podwodnej obserwatorium rafy koralowej. Strefa mieszkalna jest zamknięta w dwóch pasach zieleni &#-106; tworzy to mikroklimat w jej wnętrzu. Obiekt ten jest energooszczędny, a także, dzięki oczyszczaniu wody, częsciowo samowystarczalny. Budynek unosi się na wodzie dzięki systemowi pontonów AQUADOMI, zamocowanych do dna elastycznami linami w taki sposób, że budynek sie nie przemieszcza, ale poddaje się pływom morskim. W czasie pory deszczowej obiet produkuje energię elektryczną poprzez zainstalowaną na powłoce kopuły membrane PIEZOELEKTRYCZNA. Membrana ta wykorzystuje energię kinetyczną uderzających w nią kropli deszczu, przekształcając ją w energię elektryczną. Podczas pory suchej energia jest pozyskiwana przez kolektory fotowoltaiczne zainstalowane na dachu strefy mieszkalnej skierowanej na północ (południowa półkula).

 

Temat: Dom atrialny w zabudowie dywanowej

lokalizacja: fikcyjna
programy: AutoCAD + photoshop + 3ds Max + Mentalray
typ: Projektowanie domów jednorodzinnych (sem. III)
data: 10.2007 - 02.2008
opis: Jest to projekt domu jednorodzinnego atrialnego w zabudowie zwartej -dywanowej. Ideą tego domu jest stworzenie przestrzeni centralnej, która poprzez zastosowanie ruchomej fasady otwiera się do wnętrza tworząc z nim integralną i spójną całość. Obiekt został podzelony pasami na konkretne funkcje. Środkiem przechodzi pas komunikacyjny, który przenika się z atrium i łączy inne pasy. Budynek został zaprojektowany w dwóch opcjach #A i #B. Dodatkowo z dwóch sypialni na piętrze można dostać sie na zielony dach, który pełni funkcję dopełnienia wizerunku budynku jako przyjaznego użytkownikom i środowisku. Atrium występuje w kilku wersjach, może być tam zlokalizowany basen, ogród lub forma tarasowa.

 
 

 
Zapraszam na nową stronę firmy (RESE-arch.pl) / visit new company website